• Lampiónový sprievod
          • Lampiónový sprievod

          • Tohtoročný lampiónový sprievod vyšiel práve na sviatok svätého Martina, s ktorého osobou sa viaže aj tradícia lampiónového sprievodu, pečenia svätomartinských rožkov, ale aj martinskej husi. Jedna z legiend hovorí, že vojak Martin si preťal mečom vlastný plášť a podelil sa oň so žobrákom. Nasledujúcu noc sa mu zjavil Ježiš v podobe svetla. Martin sa neskôr stal biskupom, poslom svetla, ktoré má v ľuďoch presvietiť tmavé miesta a ukázať cestu.

            I my sme si v piatok pripomenuli túto tradíciu – spoločne sme sa vydali rozdať svetlo z našich lampášikov a lampiónov do ulíc našej obce. Sprievod sme ukončili v areáli školy, kde sme si opekali špekáčiky, pochutili sme si na svätomartinských rožkoch a zohriali sme sa horúcim čajíkom.

        • Stretnutie s dôchodcami
          • Stretnutie s dôchodcami

          • I tento rok sme boli potešiť dôchodcov našej obce na ich posedení pripravenom k Mesiacu úcty k starším. Slávnostné chvíle sme im spríjemnili programom, ktorý pozostával z piesní, básní a tancov v podaní šikovných žiakov z tretieho a štvrtého ročníka. S hudobným pásmom vystúpil Tomáš Cigánek, ktorý zahral niekoľko ľudových piesní na akordeóne.

            Na záver sme všetkým prítomným, v mene pani učiteliek i všetkých detí, zaželali veľa zdravia a spokojnosti.

        • Riaditeľské voľno
          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľ Základnej školy s materskou školou Lakšárska Nová Ves oznamuje,

            že dňa 18.11.2022 (piatok) bude udelené žiakom ZŠ voľno podľa §150 ods. 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

            Riaditeľské voľno sa udeľuje z prevádzkových dôvodov.

        • Súťažíme v jazykoch s WocaBee
          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci.

            Sme veľmi radi, že aj na našej škole učíme cudzie jazyky inovatívnym spôsobom, ktorý prináša žiakom skutočné výsledky! Držíme im v súťaži palce!

        • Ako sme pozorovali zatmenie Slnka...
          • Ako sme pozorovali zatmenie Slnka...

          • V utorok 25. októbra sme na školskom dvore mali možnosť sledovať čiastočné zatmenia Slnka. Tento úkaz sa začal o 11:15 a my sme s pomocou špeciálnych sklíčok videli postupné prekrytie Slnka Mesiacom. Vedomosti o zatmení Slnka, ktoré sme nadobudli na hodinách geografie, sa v tento deň stali realitou...

                                                                                                                                                          piataci

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          • V stredu 19. októbra sa na našej škole otvorili dvere všetkým rodičom a priateľom školy, ktorí mohli vidieť svoje ratolesti pracovať na jednotlivých vyučovacích hodinách. O nasmerovanie a občerstvenie hostí počas ich návštevy sa hravo postarali žiačky zo 7. a 5. triedy – Emília, Kristína, Mia a Timea.

            Tohtoročný deň otvorených dverí mal úspech, o čom svedčí aj množstvo podpisov v kronike školy.

        • Divadelné predstavenie BAJAJA
          • Divadelné predstavenie BAJAJA

          • Dňa 12.10. sa deti prvého stupňa zúčastnili zaujímavej exkurzie do Bratislavy. Najskôr navštívili Novú scénu, kde si pozreli muzikálové predstavenie Bajaja. Predstavenie bolo veľmi zábavné, plné ohňa a chrliacich drakov. Ďalej ich kroky viedli do Bibiany, medzinárodného domu umenia pre deti, na výstavu Tresky-plesky. Zaujímavé bolo šmýkanie sa po sopke a prechádzanie vesmírnou dráhou. Na záver deti čakala zastávka v reťazci McDonald´s, kde si naplnili svoje prázdne brušká. Napokon sa s dobrým pocitom a peknými zážitkami  vrátili domov.

        • Záložka spája školy
          • Záložka spája školy

          • V tomto školskom roku sa naši žiaci zapojili už do13. ročníka česko-slovenského projektu Záložka do knihy spája školy, ktorý organizuje Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave v spolupráci s Knižnicou Jiřího Mahena v Brne. Tohtoročná téma znela: Môj literárny príbeh čaká na Tvoje prečítanie. Žiaci prvého i druhého stupňa pristúpili k projektu tvorivo.  Na hodinách výtvarnej výchovy, techniky a pracovného vyučovania vytvárali zaujímavé záložky, ktoré potešia žiakov z partnerskej Spojenej školy internátnej Sama Chalupku v Kremnici a budú ich vernými sprievodcami pri čítaní kníh.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • V týždni od 26. do 30. septembra 2022 boli v našej škole vyhlásené aktivity pri príležitosti Európskeho dňa jazykov. 

            V tomto školskom roku sme na 2. stupni vytvárali spoločný viacjazyčný obrázkový slovník z obľúbených slov našich žiakov. Najprv sme si na spoločný poster urobili výber populárnych slov. Na každé slovo sme potom pripravili plagátik s obrázkom a jeho pomenovaním v piatich jazykoch, pričom sme si trénovali používanie viacjazyčného online slovníka.

            Výstavku našich plagátov – obrázkového slovníka - sme sprístupnili 12.10.2022 v priestoroch školy.

            Naše podujatie sme zaregistrovali na európskej stránke Európskeho dňa jazykov 2022, na ktorej môžete zahlasovať za spoločný projekt našej školy:

            https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/Default.aspx

            Súčasťou našich aktivít bolo zaspievať si obľúbené cudzojazyčné piesne na hodinách cudzích jazykov, triednických hodinách či hodinách hudobnej výchovy.

            Naša hitparáda Európskeho dňa jazykov 2022:

            Španielsky - Álvaro Soler: Sofia

            Rusky - ruská ľudová pieseň Kalinka

                          ruská ľudová pieseň Kaťuša

            Česky - Kalin: Hannah Montana

        • Exkurzia do VIDA! science centra v Brne
          • Exkurzia do VIDA! science centra v Brne

          • Je piatok, 7.10.2022, deň v ktorý máme plánovanú exkurziu do Brna. Všetci sa veľmi tešíme!

            Pred školou sme sa stretli o 7:45, kde nás už čakal autobus. Všetci sme nastúpili a vyrazili sme na cestu do Českej republiky, ktorá trvala približne hodinu a pol, pretože sme na hraniciach museli absolvovať colnú kontrolu.

            V Brne sme zaparkovali pred veľkou presklenou budovou s nápisom VIDA! Dorazili sme do cieľa! Už pri vstupe do budovy sme boli očarení a plní očakávaní z toho, čo všetko sa tu dozvieme a vyskúšame si. Expozícia centra je rozdelená do štyroch oblastí: Planéta, Civilizácia, Človek a Mikrosvet. Hneď po vstupe sme mali možnosť samostatne bádať po zázrakoch vedy. Zaujali nás najmä modely, ktoré názorne vysvetľovali vznik cyklónov, tornád, púštnej búrky, lavíny, cunami, hmly, gejzíru a mnohé ďalšie prírodné úkazy. Taktiež sme si mohli vyskúšať, aké to je byť hlásateľkou počasia alebo sme si názorne ukázali, čo spôsobuje potopu, alebo ako fungujú plavebné komory.

            Po prehliadke expozície nás čakal výučbový program. Piataci a šiestaci absolvovali program s názvom Alchymisti, počas ktorého si hravou formou vyskúšali rôzne pokusy a chemické reakcie s ľadom, parou alebo suchým ľadom. Žiaci siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka si vyskúšali ako fungujú tajomné čierne skrinky v rámci programu VIDA! Escape game. Cieľom tohto programu bolo za 60 minút vyriešiť aspoň 10 úloh z oblasti fyziky a chémie. Niektoré úlohy boli náročné, ale všetkým skupinám sa ich podarilo úspešne vyriešiť, získať únikový kód a dostať sa von z uzamknutej miestnosti.

            Po náročných programoch sme sa občerstvili a oddýchli si pri sledovaní 3D filmu s názvom Na krídlach vtákov, ktorý bol zaujímavo spracovaný.

            Po dokumente sme sa ešte zabávali v priestoroch expozície, a potom sme vyrazili na cestu k domovu. Cestou sme sa ešte zastavili v McDonald´s. Všetci sme sa tešili na kopu hranolčekov, hamburgerov, nugetiek a chladených nápojov! Posilnení jedlom i nápojmi sme sa konečne vydali domov a cestou sme sa rozprávali, čo sa nám na exkurzii páčilo.

            Exkurziu sme si všetci užili a tešíme sa na ďalšiu.

                                                                                   Timea Filípková, 5. ročník, Adam Vilem, 9. ročník

        • O pohár starostky obce
          • O pohár starostky obce

          • Dlhoročnou tradíciou školy v spolupráci s Obecným úradom Lakšárska Nová Ves býva organizovanie športového podujatia „O pohár starostky obce“.

            I tento školský rok sa žiaci jednotlivých tried stretli na novom asfaltovom ihrisku, aby si medzi sebou pomerali svoje sily v rôznych športových disciplínach. Žiaci prvého stupňa súťažili v nasledovných disciplínach: skákanie vo vreci, hod na cieľ, člnkový beh a prekážkový beh. Žiakov druhého stupňa však čakali o niečo náročnejšie disciplíny, ako hod na basketbalový kôš, skok cez švihadlo, štafetový beh, skok do diaľky a prekážková dráha.

            Každá jedna trieda sa snažila, aby ich výkon bol čo najlepší a jednotlivých disciplín sa zúčastnila s vypätím všetkých síl.

            Ako prví boli ocenení žiaci prvého stupňa, ktorí si vybojovali víťazstvo v podobe sladkej odmeny z rúk pani starostky. Žiaci druhého stupňa získavali za jednotlivé disciplíny body, ktoré rozhodli o ich umiestnení na mieste víťazov a získaní pohárov nasledovne:

            1. miesto získali žiaci 9. ročníka, ktorí získali i putovný Pohár starostky obce
            2. miesto získali žiaci 8. ročníka
            3. miesto získali žiaci 5. ročníka

            Víťazom, ale aj všetkým zúčastneným žiakom srdečne blahoželáme k ich športovým výkonom!

        • Výstava záhradkárov
          • Výstava záhradkárov

          • Po dvojročnej odmlke sa v našej obci opäť otvorili dvere kultúrneho domu s tradičnou výstavou záhradkárov. Jesennými dekoráciami prispeli i žiaci našej školy, ktorí ich vyrobili (v priestoroch školského areálu) spoločne s pani učiteľkami a rodičmi.

            Nedeľná výstava pozostávala z krásnych exponátov kvetov, plodov ovocia, zeleniny a výtvarných prác detí. Súčasťou výstavy bol i kultúrny program žiakov materskej a základnej školy. Deti svojou šikovnosťou a obetavosťou ukázali, ako plnohodnotne sa dá stráviť nedeľné popoludnie.

            Všetkým ďakujeme za ich krásne dekorácie, výtvory i kultúrny program a spoločne sa tešíme na ďalší ročník tohto podujatia.

        • Testovanie pohybových predpokladov
          • Testovanie pohybových predpokladov

          • V dňoch 5. a 10. októbra 2022 sa uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov prvého a tretieho ročníka. Cieľom testovania bolo identifikovať športový talent žiakov v porovnaní s deťmi, ktoré boli testované v rámci celého populačného ročníka na Slovensku. Výsledky z testovania môžu poslúžiť ako informácia pre rodičov v nasmerovaní detí na športy, v ktorých uplatnia svoje vrodené predpoklady.

            Testovania sa zúčastnilo 14 žiakov z prvého ročníka a 12 žiakov z tretieho ročníka, ktorí svoje športové talenty uplatnili v disciplínach ako skok do diaľky, ľah-sed, kotúľanie, člnkový beh, vlajkový beh a iné.

        • Svetový deň zvierat
          • Svetový deň zvierat

          • 4. október je v medzinárodnom kalendári známy ako Svetový deň zvierat a ich ochrany. Ľudia si ho pripomínajú už od roku 1931. Zo začiatku bolo jeho zámerom upozorniť na kritickú situáciu ohrozených druhov živočíchov, neskôr sa však začal vzťahovať na všetky druhy zvierat a začal sa pripomínať po celom svete.

            Cieľom Svetového dňa zvierat je zvyšovanie povedomia a zlepšovanie životných podmienok zvierat na celom svete prostredníctvom práce jednotlivcov, skupín a organizácií.

            Tento deň si pripomenuli i žiaci I. stupňa, ktorí si pozreli prezentáciu a následne sa rozprávali na tému Ohrozené zvieratká, čo viem o zvieratkách.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Lakšárska Nová Ves
      • +421 x 034/6598124 mobil ZŠ: 0902/616 549 mobil (ekonomické oddelenie): 0911/896 882 odhlasovanie žiakov zo stravy: 0905/247 030
      • č. 397, 908 76 Lakšárska Nová Ves 908 76 Lakšárska Nová Ves Slovakia
      • 37837117
      • 2021619127
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje