• Mladí záhradkári
          • Mladí záhradkári

          •      Väčšinu našich žiakov bavia rôzne záhradkárske práce. Polievanie a starostlivosť o ovocné stromčeky boli odmenené prvými čerešňami.

                 V škole sme vytvorili aj bylinkový záhon, kde pestujeme pažítku, mätu, pamajorán, medovku, kôpor, rukolu, čakanku, pribudne aj echinacea a repík lekársky.  Hnojenie kompostom, ktorý sme pred pár rokmi založili,  bylinkám prospieva. Vďaka nemu sme  zožali malú úrodu a pripravili si  medovkovú limonádu, ktorá pôsobí blahodárne na nervový systém a pokožku. Bylinkový záhon má aj nádych nostalgie - tehla použitá na jeho výrobu pochádza z budovy starej školy, ktorú priviezli a očistili starší žiaci po jej zbúraní.

        • Veselé kamienky
          • Veselé kamienky

          • Vonku už býva krásne a my sa zo slniečka tešíme. Záhradky krásne rozkvitajú a hýria farbami a nás to motivovalo ich spestriť veselými kamienkami. Vznikli, pod rukami žiakov 6. a 7. ročníka naozaj zaujímavé a veselé kamienky pre radosť.

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Mesiac máj nazývame mesiacom lásky alebo mesiacom zrodenia nového života – prebúdzania sa prírody. Hneď na začiatku tohto krásneho mesiaca máme možnosť osláviť sviatok, ktorý patrí našim mamičkám a babičkám.

            A preto i my sme sa rozhodli, že v druhú májovú nedeľu pozveme mamičky a babky našej obce, aby sme im formou malého kultúrneho podujatia mohli poďakovať za všetko, čo pre nás robia. Na začiatku podujatia oslovila všetky oslávenkyne pani starostka, ktorá vyzdvihla dôležitosť tohto krásneho „povolania“ a po jej príhovore vystúpili na javisko naši najmenší  – škôlkari. V ich prevedení sme si mohli vypočuť milé básničky a pesničky venované práve ich mamičkám.

            Ako ďalší sa so svojím hudobno-recitačným pásmom predviedli žiaci základnej školy. O spestrenie programu sa taktiež postarali žiaci základnej umeleckej školy a žiačky z tvorivo-dramatického krúžku.

            Veríme, že vystúpenie našich detí potešilo nejedno „maminkovské“ a „babičkovské“ srdiečko, a že v našej spoločnosti strávili krásne poobedie.

        • Tradičné stavanie mája
          • Tradičné stavanie mája

          • Dlhoročnou tradíciou našej obce, je stavanie mája. Okolnosti i počasie nám priali, a tak sme sa v posledný aprílový deň zišli na námestí našej obce, aby sme postavili našu“ májku“ a oslávili tým príchod najkrajšieho mesiaca v roku. Miestni hasiči spoločnými silami postavili máju a deti zo škôlky, školy a tiež spevácky súbor Slniečka spestrili svojím vystúpením celé podujatie.

            Pre našich spoluobčanov si pripravili hudobno-recitačné pásmo. Z ich úst sme si vypočuli mnohé ľudové pesničky, ktoré hrou na akordeóne  sprevádzal Tomáš Cigánek.

            Myslíme si, že po dvojročnej kovidovej prestávke, táto prvomájová tradícia všetkých potešila.

        • Deň matiek
          • Deň matiek

          • Milé mamičky a babičky,

            srdečne Vás pozývame

            na kultúrne podujatie

            pri príležitosti Dňa matiek,

            ktoré sa uskutoční

            8. mája 2022 14:30 hod.

            v KD Lakšárska Nová Ves.

             

            Tešíme sa na Vás.

        • Deň Zeme
          • Deň Zeme

          • V apríli si už tradične pripomíname Deň Zeme. Každý rok sa tento deň nesie v rozdielnej téme. Motto roku 2022 znie – Investujme do našej planéty! A tak sme sa aj my v tento deň, 22. apríla, zapojili do dobrovoľníckych a pre našu planétu prospešných činností.

            Naša škola zorganizovala brigádu. Ráno sme všetci netrpezlivo čakali na učiteľov, ktorí nám zadelili úlohy a aktivity nielen na školskom dvore, ale aj v obci. Rozdelili sme sa po ročníkoch: šikovní žiaci 1. – 3. ročníka zodpovedne zbierali po obci odpadky. Išlo im to super, pretože hneď na prvý pohľad bolo vidno, že je poupratované. Žiaci 4. – 6. ročníka zostali v areáli školy a pracovali na jeho skrášlení. Volejbalové ihrisko, doskočisko a chodníky čistili od buriny, zametali, vyhrabávali zoschnuté lístie a starú trávu, polievali ovocné stromčeky a bylinkovú záhradu. Taktiež boli zruční, pretože počas dopoludnia urobili veľa práce. A nakoniec, my deviataci, spolu so siedmakmi a ôsmakmi sme sa vybrali skrášľovať a upratovať okolie Pomníka padlých, okopávať obecné kvetinové záhony a zbierať odpad na Cigánskom vŕšku. Verte, toho tam bolo neúrekom. Naplnili sme ním okolo 50 vriec, ktoré potom pracovníci obecného úradu odviezli na skládku.

            Verím, že žiaci našej školy týmito malými aktivitami aspoň trošička prispeli k čistejšiemu životnému prostrediu v našej obci. Nezabúdajme, že len od nás záleží, v akom prostredí žijeme a tiež, že každý deň môže byť pre nás Dňom Zeme.

                                                                                                              Daniel Valla

        • Okresné kolo Šaliansky Maťko
          • Okresné kolo Šaliansky Maťko

          • 13. apríla sa v Senici uskutočnilo okresné kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko, na ktorom sa zúčastnila naša žiačka 4. ročníka – Mia Vandáková.

            Mia predniesla vo svojej kategórii povesť od Mila Urbana s názvom Povesť o dievčenskej skale. Napriek tomu, že sa jej nepodarilo umiestniť na víťaznom stupienku, odchádzala zo súťaže obohatená o novú skúsenosť a povzbudená slovami členov poroty. Boli nimi skúsení recitátori, ktorí ocenili snahu detí venovať sa v dnešnej „pretechnizovanej“ dobe recitovaniu a povzbudili ich, aby svoj talent ďalej rozvíjali, a tým i slovenský jazyk.

        • Letečko
          • Letečko

          • Jednou z jarných zvyklostí v našej obci je nosenie létečka na Kvetnú nedeľu ako symbol zrodenia nového života a ukončenia zimného spánku prírody. Do tohtoročného nosenia létečka sa zapojilo 26 dievčat, žiačok našej školy, od druhého až po deviaty ročník. Dievčence si pripravili létečko – konáriky si ozdobili vyfúknutými vajíčkami, obliekli sa do ľudového oblečenia a v skupinkách obchádzali domy, pred ktorými spievali naučenú pesničku:

                       Už vám to létečko neseme,

                       pjekné červené, zelené.

                      Budzte babičky veselé,...

            Ďakujeme dievčatám, že sú zapálené pre ľudové tradície a ochotné pokračovať v tejto mimoškolskej aktivite, a tiež občanom Lakšárskej Novej Vsi, že im s radosťou otvárali dvere svojich domov a prispeli im do kasičky.   

        • Hurbanov pamätník
          • Hurbanov pamätník

          • Dňa 17. marca 2022 žiačky Nina Kravčuková a Barbora Kráľová reprezentovali našu školu v postupovom kole súťaže 54. ročníka Hurbanovho pamätníka v Kútoch, kde sa umiestnili na krásnom 2. mieste za prednes poézie (Nina Kravčuková) a na 3. mieste za prednes prózy (Barbora Kráľová). Srdečne im blahoželáme.

        • Náš lyžiarsky výcvik
          • Náš lyžiarsky výcvik

          • Lyžiarsky výcvik! Keď nám to pán riaditeľ oznámil, všetci sme od radosti výskali. Ihneď sme do vyhľadávača zadávali kľúčové slová PARK SNOW DONOVALY. Už len dočkať sa dátumu 13. marec 2022 a vydržať trojhodinovú cestu autobusom.

            Deň D nastal. Rodičia nás vyprevadili a popriali šťastnú cestu. Po príchode do lyžiarskeho strediska sme si najskôr zapožičali lyže, lyžiarky a zvyšok lyžiarskej výstroje, a potom sme sa ubytovali v útulnom penzióne Zornička. Ešte v ten večer sme si vypočuli inštrukcie o tom, ako budú prebiehať nasledujúce dni a čo nás všetko čaká.

            Každé ráno nám pani učiteľky kontrolovali poriadok v izbe, za čo nám prideľovali body. Hneď po raňajkách sme sa presunuli na svah, kde sme predviedli svoje lyžiarske zručnosti, na základe ktorých sme boli zadelení do troch skupín: začiatočníci a pokročilí. Spolu sme chodili na vleky a učili sme sa lyžovať. Neskôr sme sa odvážili i na lanovkovú sedačku a strmšie svahy. Po lyžovaní nás všetkých boleli nohy, ale my sme sa nevzdali a lyžovali sme ďalej.

            Vždy večer nám pani učiteľky vymýšľali program, aby sme sa nenudili. Hrali sme Activity, riešili vedomostný kvíz alebo sme súťažili v stavaní snehuliaka.

            V predposledný deň lyžovania sme všetci absolvovali slalom a večer sme mali vyhodnotenie najlepších „slalomárov“ za obidve skupiny. Zároveň sme získali sladké odmeny za jednotlivé disciplíny (športové i nešportové) a za celotýždňové upratovanie izieb.

            Bol to super lyžiarsky výcvik, v krásnom horskom prostredí, na ktorý budeme spomínať iba v dobrom a už teraz sa tešíme na ďalší!

                                                                                                          Kristína & Karolína

        • Testovanie žiakov 9. ročníka
          • Testovanie žiakov 9. ročníka

          • Testovanie T9 2022 žiakov 9. ročníka ZŠ a 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom sa uskutoční 6. apríla 2022 (t.j. v stredu) na všetkých základných školách a gymnáziách s osemročným vzdelávacím programom Slovenskej republiky z predmetov matematika, slovenský jazyk a literatúra. Testovania sa zúčastnia žiaci 9. ročníka, vrátane žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, okrem žiakov vzdelávaných podľa vzdelávacích programov pre žiakov s mentálnym postihnutím.

            Cieľ testovania: získať objektívne informácie o výkone žiakov pri vstupe na vzdelávací stupeň ISCED 2 z testovaných predmetov, monitorovať stav vedomostí a zručností žiakov

             

            HARMONOGRAM

            Matematika

            08:00 - 08:10 (10 min) - úvodné pokyny, rozdanie OH a pomocných papierov

            08:10 - 08:20 (10 min) - rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

            08:20 - 09:50 (90 min) - administrácia testu z matematiky (riešenie)

            09:50 - 09:55 (  5 min) - zozbieranie testov, OH a pomocných papierov

            09:55 - 10:20 (25 min) - prestávka

             

            Slovenský jazyk a literatúra

            10:20 - 10:25 (  5 min) - úvodné pokyny a rozdanie OH

            10:25 - 10:35 (10 min) - rozdanie testov a oboznámenie sa s testom

            10:35 - 11:45 (70 min) - administrácia testu zo SJL(riešenie)

            11:45 - 11:50 (  5 min) - zozbieranie testov a OH

             

            Povolené pomôcky: pero, ktoré píše namodro, ceruzka, kalkulačka so základnými počtovými operáciami, uhlomer,  kružidlo, pravítko

            Nepovolené pomôcky: mobilný telefón, ani iné elektronické zariadenie, tabuľky, študijné materiály a pomôcky, výpisky, prehľady vzorcov, pravidiel

        • Zápis žiakov do 1. ročníka
          • Zápis žiakov do 1. ročníka

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Lakšárska Nová Ves oznamuje, že

            zápis žiakov do 1. ročníka  s trvalým pobytom v Lakšárskej Novej Vsi a v Bilkových Humenciach sa uskutoční dňa 21. apríla 2022 v čase od 13:00 hod. do 16:00 hod. v budove ZŠ.

            Zapisujú sa deti narodené od 1.9.2015 do 31.08.2016 aj deti, ktoré mali v školskom roku 2021/2022  odklad školskej dochádzky.

            Ak ste sa rozhodli zapísať svoje dieťa v školskom roku 2022/2023  do 1. ročníka  na našej ZŠ, je pre Vás pripravený formulár elektronickej prihlášky, ktorú máte možnosť vypísať  v pohodlí domova. Elektronickú prihlášku je potrebné vyplniť do 13.04.2022.

            Pri vypĺňaní Prihlášky do 1.ročníka je veľmi dôležité  správne vyplniť všetky požadované údaje týkajúce sa dieťaťa a zákonných zástupcov (ďalej len ZZ).

            Údaje je potrebné vyplniť presne podľa rodného listu dieťaťa. Dôležité sú tiež správne zadané kontakty rodičov (telefónne číslo + mail).

            Deti, ktoré mali minulý školský rok odklad, tiež vypisujú elektronickú prihlášku.

            Zákonný zástupca odošle vyplnenú elektronickú prihlášku len 1x.

            V prípade, že chcete zmeniť zadané údaje už vo vyplnenej elektronickej prihláške je potrebné zmenu nahlásiť na mail: zssmslnv@gmail.com

            V deň zápisu Vám predložíme  vytlačenú prihlášku na podpis obom ZZ.

             

            K zápisu je potrebné priniesť so sebou nasledujúce dokumenty:

        • Hurbanov pamätník
          • Hurbanov pamätník

          • Každoročnou tradíciou našej školy je organizovanie školského kola Hurbanovho pamätníku. Tohtoročnej súťaže sa zúčastnilo v I. kategórii (2. až 4. ročníka) 9 žiakov a v II. kategórii (5. až 6. Ročníka) 3 žiačky. Za umelecký prednes boli ocenení žiaci I. kategórie. Na prvom  mieste sa umiestnila Nina Kravčuková  z 3. ročníka, na 2. mieste Barbora Kráľová zo 4. ročníka a na 3. mieste Bruno Hílek z 2. ročníka. Do obvodného kola v Kútoch postupujú za Nina Kravčuková (prednes poézie) a za Barbora Kráľová (prednes prózy). Všetkým zúčastneným ďakujeme a postupujúcim prajeme veľa šťastia v ďalšom kole súťaže.

        • Aktualizovaný školský semafor
          • Aktualizovaný školský semafor

          • Aktualizované informácie k 25. 2. 2022 z dôvodu úpravy karanténnych opatrení, zavedenia individuálnej izolácie pozitívneho na ochorenie COVID-19 (Vyhláška Úradu verejného zdravotníctva č. 26/2022), zrušenia režimu OTP a úpravy režimu prekrytia horných dýchacích ciest v školách.

            1. Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane prázdnin, víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka (22308.docx).

            2. Používanie Ag samotestov naďalej odporúčame 2x do týždňa (v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy).

            3. Zrušila sa povinnosť nosenia rúšok v triedach, naďalej je povinné nosenie v spoločných priestoroch.

            4. V prípade pozitívneho výsledku Ag samotestovania žiaka jeho rodič:

            a) kontaktuje detského lekára, ktorý mu stanoví ďalší postup,

            b) oznámi škole, že žiak mal pozitívny výsledok Ag samotestu.

            5. Ostatní žiaci:

            a) ak bol pozitívny spolužiak v triede, ide do domácej izolácie iba on. Jeho spolužiaci naďalej navštevujú školu, pokiaľ neprejavujú príznaky COVID-19, nejdú do karantény a musia mať 10 dní prekryté horné dýchacie cesty rúškom (dôrazne je odporúčaný respirátor FFP2).

            b) ak bol žiak v kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 mimo školy 2 dni pred potvrdením pozitivity alebo objavením prvých klinických príznakov, nastupuje do 5-dňovej karantény a nenavštevuje školu. V prípade, že žiak spĺňa výnimku z karantény a neprejavuje príznaky ochorenia COVID-19, do karantény ísť nemusí, avšak musí mať prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2 po dobu 7 dní.

            Podrobnejšie informácie nájdete tu: https://www.minedu.sk/data/att/22323.pdf​​​​​​​

        • Vyrobili sme hmyzí hotel
          • Vyrobili sme hmyzí hotel

          • Prospešný hmyz nám pomáha zbaviť sa škodcov, ktoré napádajú rastliny a udržiavať tým rovnováhu. Opeľuje okrasné i úžitkové rastliny. 

            S deviatakmi sme na technike vytvorili pre hmyz  moderné a bezpečné bývanie a pozvali ho k nám na školský dvor,  aby nám pomáhal a svojou neviditeľnou prácou prispieval k fungovaniu celého ekosystému. Tešíme sa aj na využitie hmyzieho domčeka pri praktických cvičeniach na biológii a prírodovede. 

        • Geografická olympiáda
          • Geografická olympiáda

          • Dňa 17. februára 2022 sa uskutočnilo okresné kolo geografickej olympiády. Našu školu reprezentovali traja žiaci, a to Sára Vaculková , Adam Vilem z 8. ročníka a Roman Soják z 9. ročníka. Všetci traja boli úspešnými riešiteľmi olympiády, k čomu im blahoželáme.

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Lakšárska Nová Ves
      • +421 x 034/6598124 mobil ZŠ: 0902/616 549 mobil (ekonomické oddelenie): 0911/896 882 odhlasovanie žiakov zo stravy: 0905/247 030
      • č. 397, 908 76 Lakšárska Nová Ves 908 76 Lakšárska Nová Ves Slovakia
      • 37837117
      • 2021619127
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje