• 103 rokov od ukončenia I. svetovej vojny
          • 103 rokov od ukončenia I. svetovej vojny

          • Naši deviataci si počas vychádzky na triednickej hodine 11.10. 2021 pripomenuli významný historický dátum - presne o mesiac 11.11.2021 uplynie 103 rokov od ukončenia prvej svetovej vojny. Spočiatku opisovali prvú svetovú vojnu ako prvý veľký svetový konflikt, v ktorom bojovali armády vo viacerých častiach sveta a z rôznych krajín. Dnes už múdro vedia viac o príčinách, priebehu vojny, ukončení vojny a uzavretí mierových zmlúv, ale aj o tom, akú úlohu vo vojne zohrali Slováci, ktorých domovinou bolo vtedy Rakúsko-Uhorsko. Mnohí Slováci sa z bojov nevrátili domov k rodine, zahynuli v cudzine, preto si ich pamiatku, ako aj pamiatku všetkých obetí vojny, pripomíname zapálením sviečky. Uhádnete, pri ktorom pomníku v Lakšárskej Novej Vsi si uctili padlých vojakov pochádzajúcich z našej obce?
            Ak pôjdete cestou okolo, postojte na chvíľku, a všimnite si, či v zozname na pomníku nie sú aj vaši príbuzní.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • Dňa 27.9. 2021 sa na Základnej škole s materskou školou v Lakšárskej Novej Vsi uskutočnil Európsky deň jazykov. My, žiaci druhého stupňa sme sa namiesto piatej a šiestej vyučovacej hodiny stretli v 8. triede, aby sme besedovali v anglickom jazyku. Tu na nás už čakal jeden príjemný pán z Portugalska.

             Všetci sme si posadali a beseda sa mohla začať. Pán sa nám najprv predstavil po portugalsky. Jeho celé meno bolo Ricardo Dos Santos. Postupne vyvolával všetkých žiakov a aj pani učiteľky, aby sme sa predstavili po portugalsky tak, ako nám to ukázal. Potom nám stručne vysvetlil zvláštnosti portugalskej gramatiky. Následne pán Ricardo pustil zaujímavú prezentáciu o svojej krajine, ktorú dopĺňal. Prostredníctvom nej sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o živote, tradíciách a zvykoch v Portugalsku. Napokon som  na tabuľu písala po anglicky či slovensky rôzne slovíčka, ktoré hovorili spolužiaci a pán Ricardo nám ich prekladal do portugalčiny.

            Beseda s pánom Ricardom Dos Santos bola pre všetkých veľmi zaujímavá, zábavná, ale hlavne poučná. Na záver sme si spravili spoločnú fotku a rozlúčili sa.

                                                                                                                                              Sabina Vilemová

            Naša škola sa zaradila medzi mnohé slovenské a európske školy, ktoré prihlásili svoje podujatie k Európskemu dňu jazykov 2021 do medzinárodnej databázy. Za podujatie našej školy k EDJ môžete hlasovať tu:
            https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/EventID/25345/Country/SK/language/en-GB/Default.aspx

            Ďakujeme, že našu školu podporíte v medzinárodnom hlasovaní. :)

        • Exkurzia do Smoleníc
          • Exkurzia do Smoleníc

          • Dňa 16. septembra 2021 sme sa spolu s pani učiteľkami a spolužiakmi z druhého stupňa a tiež štvrtákmi vybrali na zaujímavú exkurziu.

                        Ráno o 7:45 hod. sme sa všetci stretli pred školou, aby sme s úsmevom na tvári nastúpili do autobusu, ktorý nás zaviezol do Smoleníc. Cesta nám rýchlo ubiehala, pretože sme sa mali stále o čom rozprávať.

            Najskôr naše kroky viedli do jaskyne Driny, jedinej sprístupnenej jaskyne na západnom Slovensku. Cesta k jaskyni bola trochu náročná, do kopca sa podaktorí dosť zadýchali, ale napokon sme ju zvládli. Jaskyňou nás asi 40 minút sprevádzala milá pani sprievodkyňa, ktorá nám rozprávala rôzne zaujímavosti nielen o jej objaviteľoch, horninovom zložení, ale aj o jaskynnej výzdobe. Niektorým žiakom bola trošku zima, ale právom, pretože sme sa nachádzali 30m pod zemou. Po prehliadke sme si pred jaskyňou kúpili suveníry, občerstvili sa a urobili spoločnú fotku.

            Nasledovala cesta do Včeloviny, výrobne na spracovanie a výrobu medu. Po príchode na miesto, nás už čakal sympatický pán sprievodca. Žiaci sa rozdelili na dve skupiny. Jedna skupina šla na prednášku o živote a dôležitosti včiel pre náš život, druhá skupina mala okružnú prechádzku po priľahlej záhrade, kde nám pán sprievodca predstavil domček pre hmyz, rôzne druhy úľov, včelí labyrint a nakoniec sme ochutnali tri druhy medu – kvetový, agátový a škoricový. Potom sme sa vymenili. Nakoniec si každý žiak vyrobil svoju vlastnú medovú sviečku. Milovníci medu si pokúpili rôzne „medové“ suveníry: med, medové cukríky, medové lízanky, medové sviečky, krémy s prídavkom medu, každý podľa svojej medovej chuti :)

            Po zaujímavej exkurzii sme sa síce unavení, no spokojní vybrali na spiatočnú cestu domov. Ďakujeme pani učiteľkám za výlet a veríme, že nebol posledný v tomto školskom roku.

                                                                                            Deviataci – Daniel, Laura, Richard

          • Vynovené priestory

          • Tento rok počas letných prázdnin nezívali školské priestory prázdnotou. Boli plné šikovných majstrov, ktorí pracovali na "prerábke" sociálnych zariadení. Táto rozsiahla rekonštrukcia prebehla vďaka výbornej spolupráci s našim zriaďovateľom, za čo mu patrí veľká vďaka:-)

            Podarilo sa nám vytvoriť žiacku oddychovú zónu na hornej chodbe, kde sa budú môcť deti zabaviť počas prestávok. Do nového šatu sme zaodeli i kútik pri zborovni.

            Pevne veríme, že nové priestory urobia radosť žiakom i rodičom:-)

        • Rozhodnutia o prijatí do ŠKD
          • Rozhodnutia o prijatí do ŠKD

          • Prosíme rodičov, ktorí si podali písomnú žiadosť o prijatie svojho dieťaťa do školského klubu detí v školskom roku 2021/2022 (rodičia žiakov 1. ročníka vyplnili záujem v prihláške), aby si dňa 02.09.2021 prišli prevziať rozhodnutia o prijatí od vedúcej vychovávateľky, p. Anny Hačundovej.

        • Slávnostné otvorenie nového školského roka 2021/2022
          • Slávnostné otvorenie nového školského roka 2021/2022

          • Vážení rodičia, milí žiaci!

             

            Pozývame vás na slávnostné otvorenie nového školského roka 2021/2022, ktoré sa uskutoční vo štvrtok, 2.septembra 2021 o 08:30 hod., v areáli základnej školy.

             

             

            • Po slávnostnom otvorení sa žiaci odoberú do tried na triednickú hodinu. Predpokladaný odchod žiakov domov je cca o 10:00 hod.
            • Stravovanie v školskej jedálni sa začína v piatok, 03.09.2021.
            • Prevádzka školského klubu detí začína v piatok, 03.09.2021. Prevádzka ŠKD bude do 16:00 hod.
            • Je dôležité, aby zákonní zástupcovia zabezpečili pre svoje deti 2 rúška a poučili ich o dodržiavaní hygienicko-epidemiologických zásad.
            • Pred prvým nástupom do školy rodič prostredníctvom aplikácie EDUPAGE (v záložke Žiadosti/Vyhlásenia - Pridať žiadosť/vyhlásenie) odošle písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka. Ak rodič nemá možnosť poslať vyhlásenie cez Edupage, stiahne si tlačivo z prílohy a odovzdá ho pri vstupe do školy triednemu učiteľovi (príp. ho vypíše pri vstupe).
            • Žiaci si do školy prinesú prezuvky, písacie potreby a zápisník žiaci 1. ročníka si zoberú školské tašky.
            • Viac informácií nájdete v nasledujúcich prílohách:

              https://www.minedu.sk/data/att/20596.pdf

            Pisomne_vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.docx

             

            Tešíme sa na stretnutie s Vami!

        • Oznam k stravovaniu v školskej jedálni v šk. roku 2021/2022
          • Oznam k stravovaniu v školskej jedálni v šk. roku 2021/2022

          • Vážení rodičia, dňa 01. 08. 2021 nadobudli účinnosť právne úpravy zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, ktoré prinášajú nasledovné zmeny v poskytovaní dotácií na stravu: Ukončenie plošného poskytovania dotácií na stravu v ZŠ a poslednom ročníku MŠ a doplnenie novej skupiny detí, ktoré majú nárok na poskytnutie dotácie.

            Viac informácií na https://www.upsvr.gov.sk/socialne-veci-a-rodina/dotacie-pre-deti.

            Pokyny pre rodičov, ktorí majú záujem o stravovanie dieťaťa/žiaka v školskej jedálni pri materskej aj základnej škole v školskom roku 2021/2022:

            Formulár na stiahnutie (Zápisný lístok stravníka) pre dieťa/žiaka na školský rok 2021/2022 je zverejnený na webovom sídle ZŠ, prípadne si ho môžete vyzdvihnúť osobne u vedúcej jedálne, pani Miriam Lieskovskej, od 18.08.2021 (streda) v čase od 07:00 – 12:00 hod.

            Vyplnený zápisný lístok môžete priniesť osobne do budovy ZŠ, prípadne zaslať mailom na: sjlnv2@gmail.com do 25.08.2021.

            V prípade nejasností môžete kontaktovať priamo vedúcu ŠJ na tel. čísle 0905/247 030


            Zapisny_listok_stravnika_SJ(1).docx​​​​​​​

        • Lakšárska jedenástka
          • Lakšárska jedenástka

          • Milí priatelia prírody, pozývame Vás na 14. „Lakšársku jedenástku“, ktorá sa uskutoční dňa 12. júna 2021

            Usporiadateľ: Obec Lakšárska Nová Ves

            Dĺžka trasy: 11 km Štart: 8.00 – 10.00 na námestí pred Obecným úradom

            Štartovné: 1,00 € / osoba

            Ceny pre účastníkov: najmladší a najstarší účastník, najvzdialenejší účastník a najväčšia skupina

            Každý účastník dostane diplom a suvenír.

            Bližšie informácie: 034/6549817-9 Turistický pochod sa koná za každého počasia.

            pozvanka.L11_2021_SK(1).pdf​​​​​​​

          • Medzinárodný deň detí

          • Prvý letný mesiac začína oslavou MDD. Ani na našej škole sme tento sviatok neopomenuli a oslavu Dňa detí sme si užili v piatok, 04.06.2021.

            Od rána sa na nás usmievalo slniečko a nálada bola výborná.

            Pedagógovia i asistentky si pre žiakov pripravili rôzne stanovištia. Žiaci si prostredníctvom aktivít precvičili svoj postreh, logické myslenie, presnosť, pohotovosť a trpezlivosť a v neposlednom rade vybili svoju energiu v pohybových hrách.

            Za plnenie disciplín získavali žetóny, ktoré potom v „detskom supermarkete“ vymenili za vecné ceny. A verte, že naozaj bolo z čoho vyberať.

            Desiata bola v tento deň netradičná – žiaci opekali špekáčiky, slaninku, chlebík a podaktorí i jabĺčka.

            Spoločný deň sa naozaj vydaril a už teraz sa tešíme na budúci školský rok:-)

          • Nové ihriská v areáli školského dvora

          • Nakoľko zub času už nahlodal drevené preliezky v školskom areáli, rozhodli sme sa dvor pre našich žiakov vynoviť a zatraktívniť. V tomto školskom roku sa nám vďaka dobrej spolupráci s RZ pri ZŠ podarilo zakúpiť novú workoutovú zostavu. Z vlastných financií sme na podnet vychovávateľky ŠKD zakúpili i novú preliezku pre deti 1. stupňa. Vznikol tak priestor pre aktívne trávenie voľného času a rozvoj pohybových zručností detí. Veríme, že sme všetkých žiakov potešili.

          • Olympijský odznak všestrannosti

          • V školskom roku 2020/2021 sa naša škola zapojila do Národného športového projektu „Olympijský odznak všestrannosti“.

            V rámci neho si žiaci 6. ročníka otestovali svoje pohybové schopnosti a predpoklady v rôznych športových disciplínach – člnkový beh (10x5m), ľah – sed (30 sek.), výdrž v zhybe (nadhmat), skok do diaľky znožmo z miesta, hod medicinbalom vzad (2 kg), vytrvalostný člnkový beh (počet odbehnutých úsekov).

            Výber týchto disciplín je koncipovaný tak, aby zahŕňal všetky pohybové schopnosti, ktoré tvoria obsah športového výkonu – silu, rýchlosť a vytrvalosť. Každá zapojená škola získala ako poďakovanie zapojenia sa do projektu vecné ceny (desiatovníky, vaky, odznaky a medaily).

            Dôležitejšie pre nás však je to, že sme takto aktivovali žiakov k pravidelnému športovaniu a zároveň ich motivovali k rozvoju všetkých pohybových schopností s perspektívou byť neskôr úspešný vo vybranom športe.

          • Predškoláci v základnej škole

          • Zápis do 1. ročníka bol i v tomto školskom roku poznačený COVID-om 19. V dôsledku protipandemických opatrení sme ho realizovali len elektronicky. Keďže si uvedomujeme, že vstup do ZŠ je pre deti a ich rodičov významnou udalosťou, ihneď po uvoľnení opatrení sme spolu s p. učiteľkami z MŠ naplánovali návštevu predškolákov v 1. triede.

            Dňa 27.05.2021 prišli budúci prváci do ZŠ. Strávili tu s nami celé dopoludnie. Na vyučovacích hodinách plnili rôzne úlohy, aby nám predviedli svoje vedomosti a zručnosti. Na SJL sa hrali s písmenkami – vybrali si spomedzi rôznych obrázkov zvieratko, pomenovali hlásku, ktorú počuli na začiatku slova, ukázali písmenko na nápovedných obrázkoch a prváci im dané písmeno a slovo napísali na tabuľu. Písanie na tabuľu si vyskúšali i niektoré deti z MŠ, keď nám predviedli, ako sa vedia podpísať. Prváci im zasa prečítali príbeh z čítanky.

            Po namáhavej práci sa predškoláci posilnili chutnou a zdravou desiatou, ktorú im panie kuchárky pripravili v školskej jedálni.

            S plnými bruškami sa potom pustili do plnenia úloh z MAT – hádzali veľkou kockou, počítali guľôčky na počítadle, priraďovali čísla k danému počtu, hrali sa s geometrickými tvarmi. Prváci im zasa na oplátku predviedli svoju šikovnosť pri počítaní rôznych príkladov.

            Na poslednej hodine nám predškoláci predviedli svoju zručnosť pri práci s nožnicami a farebným papierom – vyrobili si žabku. Ako pamiatku na tento deň si odniesli pamätný list a sladkú odmenu. Dúfame, že sa už do školy tešia:-)

        • Školský zber papiera
          • Školský zber papiera

          • Oznamujeme, že školský zber papiera sa bude na našej škole konať v týždni od 17. mája 2021 - 21. mája 2021. Papier môžete voziť na zadný školský dvor v čase od 14:00 - 16:00 hod., príp. po dohode i v dopoludňajších hod.

        • Obnovenie prezenčnej výučby na celom 2. stupni
          • Obnovenie prezenčnej výučby na celom 2. stupni

          • Vážení rodičia!

            Od 03. 05. 2021 (pondelok) bude obnovené prezenčné vyučovanie aj pre žiakov 5., 6. a 7. ročníka. Test pre žiakov ani pre rodičov nie je potrebný.

            Všetci žiaci budú automaticky prihlásení na stravovanie. V prípade, že nemáte záujem, aby žiak navštevoval školskú jedáleň, kontaktujte vedúcu ŠJ na tel. čísle 0905/247 030 alebo využite odhlasovanie cez Edupage.

            Pri nástupe všetci žiaci predložia vyhlásenie o bezinfekčnosti (viď príloha).

            Vyhlasenie_o_bezinfekcnosti_od_03.05.2021.docx

        • Vyučovanie v týždni 26.04. - 30.04. 2021
          • Vyučovanie v týždni 26.04. - 30.04. 2021

          • Vážení rodičia!

            Na základe vládou schváleného rozdelenia regiónov platného od 26. apríla 2021 Vám oznamujeme, že prezenčná výučba bude v týždni 26.04. - 30.04.2021 prebiehať na 1. stupni a v 8. a 9. ročníku.

            Žiaci 5., 6. a 7. ročníka sa v tomto týždni budú naďalej vzdelávať dištančne.

            Podmienkou účasti na prezenčnom vyučovaní naďalej ostáva negatívny test žiaka (na 2. stupni) a jedného zákonného zástupcu.

            Pri nástupe je preto potrebné odovzdať vyplnené a podpísané čestné prehlásenie zákonného zástucu (v prípade žiakov 1. stupňa je to príloha 11/a, v prípade žiakov 2. stupňa príloha 8/a). 


            Priloha_c._8a_-_Ziak_a_zakonny_zastupca_-_2._stupen.docx

            Priloha_c._11a_-_Zakonny_zastupca_-_1._stupen.docx

        • Obnovenie prezenčnej výučby v 8. a 9. ročníku
          • Obnovenie prezenčnej výučby v 8. a 9. ročníku

          • Vážení rodičia!

            Na základe rozhodnutia MŠVVaŠ SR č. 2021/12811:1-A1810 zo dňa 12.04.2021 s účinnosťou od 19.04.2021 vám oznamujeme, že bude obnovená prezenčná výučba pre žiakov 8. a 9. ročníka ZŠ.

            Podmienkou nástupu na prezenčnú formu vzdelávania je, na základe vyhlášky ÚVZ č. 132/2021 a uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 160/2021, negatívny test žiaka aj jeho zákonného zástupcu (platnosť testu je 7 dní bez ohľadu na zaradenie okresu podľa COVID AUTOMATU).

            Pri nástupe do ZŠ je potrebné odovzdať vyplnené a podpísané čestné vyhlásenie zákonného zástupcu (viď príloha).

            V prípade záujmu o školské stravovanie kontaktujte, prosím, vedúcu ŠJ na tel. čísle 0905/247 030.

            Cestne_prehlasenie_2._stupen.docx

             

    • Kontakty

      • Základná škola s materskou školou Lakšárska Nová Ves
      • +421 x 034/6598124 mobil ZŠ: 0902/616 549 mobil (ekonomické oddelenie): 0911/896 882 odhlasovanie žiakov zo stravy: 0905/247 030
      • č. 397, 908 76 Lakšárska Nová Ves 908 76 Lakšárska Nová Ves Slovakia
      • 37837117
      • 2021619127
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje